Lapas

piektdiena, 2012. gada 14. septembris

Stafetes kociņš ir nodots.

Šodien notika īpašs pasākums. Biedrība "Jaunatne smaidam" rīkoja konferenci "Jaunatnes politika - vietējā realitāte". Uz to bija aicināti visi Vecumnieku novada domes deputāti, jaunieši un tiek kas strādā ar jauniešiem. Ieradās 3 deputāti, 3 viesi no Bauskas novada, 3 NVO pārstāvji, 1 sociālais pedagogs un 16 jaunieši. Bilance ir apmierinoša. Pasākuma mērķis bija  informēt lēmumu pieņēmējus, aktīvos jauniešus, nevalstiskās organizācijas un jaunatnes darbā iesaistītās personas par jaunatnes politikas nozīmi kopējā novada attīstībā. Ielūkojoties darba ar jaunatni prioritātēs Eiropas un Latvijas dokumentos un stratēģijās mēģinājām veidot priekšstatu par darba ar jaunatni aktualitāti. 
Šo konferenci sāku ar nelielu uzrunu, kurā jaunatnes politikas īstenošanas iniciatīvu nodevu Vecumnieku novada domes rokās. Biedrība "Jaunatne smaidam" ar šo konferenci noslēdza jaunatnes politikas attīstības lobēšanu Vecumnieku novadā. Līdzšinējās aktivitātes ir prasījušas pārāk daudz resursu un spēku, kā rezultātā ir palicis novārtā reālais darbs ar jauniešiem. Ne man, ne biedrībai "Jaunatne smaidam" nebūtu jāiegulda finansējums jaunatnes politikas īstenošanai novadā. Turpmākā darbība jaunatnes politikas jomā Vecumnieku novadā būs tikai līdzdalība domes iniciētajās aktivitātēs. Mēs esam gatavi piedalīties kā eksperti jaunatnes politikā. tomēr mēs nebūsim tie, kas to īstenos bez deleģējuma un finansējuma.
Ne velti Jaunatnes likuma 5. pants nosaka pašvaldības kompetenci jaunatnes politikas nozarē. Šī panta pirmā daļa ir sekojoša: "Pašvaldība, pildot savas funkcijas, veic darbu ar jaunatni, ievērojot jaunatnes politikas pamatprincipus un valsts jaunatnes politikas attīstības plānošanas dokumentus. Pašvaldība plāno darbu ar jaunatni, izstrādājot pašvaldības jaunatnes politikas attīstības plānošanas dokumentus. Pašvaldība nodrošina institucionālu sistēmu darbam ar jaunatni."
Konferences laikā izskanēja viedoklis, ka nav nepieciešams jaunatnes lietu speciālists - tas būs vien mākslīgi veidots koordinators darbam ar jauniešiem. Katrā pagastā var piesaistīt Eiropas brīvprātīgos, kas kopīgi ar mentoru atbalstu varētu īstenot virkni aktivitāšu - mācīties ģitārspēli, spēlēt spēles un teātri, dejot un tamlīdzīgi. 
Piekrītu, ka tas varētu palīdzēt darba ar jaunatni dažādošanai. Tomēr jaunatnes politika nav tikai brīvā laika aktivitātes, tā ir prioritāru problēmu definēšana darbā ar jaunatni, tā ir aktivitāšu ar pievienotās vērtības radīšanu. Jaunatnes politikai ir trīs dimensijas.
Ir naivi cerēt uz jaunatnes politikas attīstību no apakšas. Pārāk daudz jau ir nokavēts. Jaunieši paši neīstenos stratēģiskus mērķus jaunatnes politikā, kur nu vēl definēs tos. Ir nepieciešama profesionāļu līdzdalība. Valsts ir definējusi prioritātes jaunatnes politikas jomā un pašvaldībai īstenojot jaunatnes likuma prasības tās ir jārealizē dzīvē. Jo ilgāk mēs kavēsimies, jo tukšāki paliks novada pagasti. Vecumnieku novada jaunatnes politikas attīstības stratēģijā ir skaidri definēti darbības virzieni un konkrēti uzdevumi. Nav saprotams vien kādēļ ir nepieciešama mākslīga gaidīšana. Jo tieši šo gaidīšanu es uzskatu par mākslīgu veidojumu, nevis jaunatnes lietu speciālista štata vietas izveidi.
Konferences noslēgumā bija patiesi interesanta saruna ar jauniešiem un speciālistiem (deputātiem, sociālo pedagogu un NVO pārstāvjiem). Ir daudz jomu kurās būtu jāstrādā un kā atzina viens no deputātiem, ja viņi sasēstos šādā aplī noteiktu runātu par tām pašām problēmām. vienīgi atšķirība ir tajā, ka dzīves pieredze ļauj šīs problēmas veiksmīgāk risināt. Runājot par atkarībām un izglītības pamešanu novārtā akcentēju ka tas ietekmē mūs visus. Ja kāds lieto narkotikas vai alkoholu nākotnē tas var ietekmēt arī mani, šī cilvēka klasesbiedru. Jo tieši es ar saviem maksātajiem nodokļiem nodrošināšu viņa ārstēšanu no slimībām, ko izraisījušas šī narkotisko vielu vai alkohola lietošana. 
Mēs esam atbildīgi ne tikai par sevi, bet arī par mums apkārt esošajiem. Mēs nedrīkstam būt egoisti un vienaldzīgi.
Un noslēgumā vēlos izteikt pateicību visiem tiem jauniešiem un profesionāļiem, kas piedalījās šajā konferencē. Jo īpašs paldies Skaistkalnes vidusskolai un Misas vidusskolai.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru