Lapas

svētdiena, 2010. gada 31. oktobris

Latvijas jaunatnes politikas forums 2010 noslēdzies.

25. un 26. oktobrī Rīgā noritēja Latvijas jaunatnes politikas forums 2010 "Pašvaldību investīcijas jaunatnē. Darba ar jaunatni īstenošanas izaicinājumi"Forums ir iniciatīva jauniešu un darbā ar jaunatni iesaistīto personu līdzdalībai jaunatnes politikas veidošanāForuma mērķis bija uzlabot darbu ar jaunatni pašvaldībās, izstrādājot rekomendācijas atbilstoši valsts jaunatnes politikas pamatnostādnēm, Eiropas Savienības un Eiropas Padomes politikai jaunatnes jomā un dalībvalstu labai praksei, kā arī veicināt jaunatnes politikā iesaistīto pušu efektīvāku sadarbību.
Vecumnieku novadu forumā pārstāvēja Vecumnieku novada domes priekšēdētāja vietnieks Jānis Kalniņš, kā arī biedrības "Jaunatne smaidam" pārstāvji Renārs Manuilovs un Krista Starta.

Forumu atklāja Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe. Ministre savā uzrunā uzsvēra jauniešu brīvprātīgas līdzdalības nozīmi, jo tikai tādā veidā ir iespējams uzkrāt dzīves pieredzi. Katram jaunietim jāizprot jaunatnes politikas būtība. Ikvienam jārod iespēja būt vairāk devējam, kā patērētājam.
Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītājas vietnieks Valdis Zagorskis savā uzrunā vērsa uzmanību, ka jaunatnes politika Latvijā var dot iespēju jauniešiem iegūt prasmes izmantot Eiropas Savienības iespējas vai arī dot līdzi "jauniem kumeļiem vecas klapes".
Latvijas Jaunatnes padomes prezidente Laura Zvejniece uzsvēra, ka jaunatnē ir jāiegulda, lai tā nestu dubultā atpakaļ. 
Jaunatnes politikas eksperts Andris Grafs savā prezentācijā norādīja uz problēmjautājumiem Latvijas jaunatnes politikā. Tie ir virzieni, kuriem būtu nekavējoties jāpievērš uzmanība un jāvelta konkrētas darbības. Jauniešu līdzdalības līmenis Latvijā ir zems. Nodarbinātības rādītāji jauniešu vidū ir vieni no sliktākajiem Eiropas Savienībā. Latvijas jauniešu veselības rādītāji ir kritiski. Vielu, smēķēšanas un alkohola lietošana ir nozīmīga problēma. Pieaug noziedzīgo nodarījumu skaits, ko izdara jaunieši. Trūkst atbalsta sistēmas tiem jauniešiem, kas vēlas uzsākt uzņēmējdarbību. Andris Grafs norādīja arī uz būtiskākajiem šķēršļiem jaunatnes politikas attīstībai valsts un pašvaldību līmenī. Nepastāv sadarbība starp pašvaldības iestādēm, kas pēc būtības veic darbu ar jaunatni. Darbs ar jaunatni balstās uz atsevišķiem ideālistiem un entuziastiem, kuriem aizejot no jomas sabrūk arī labā prakse. Trūkst stratēģijas un plāni kā risināt jaunatnes problēmas un kā investēt jaunatnē. 
Līdztekus Latvijas un ārvalstu ekspertu uzrunām labās prakses piemērus jaunatnes darbā prezentēja arī pašvaldības (Rīgas pilsēta, Talsu novads, Saldus novads, Līvānu novads, Jelgavas pilsēta u.c.).
Būtiska foruma sastāvdaļa bija arī dalībnieku aktīva līdzdalība darba grupās. Foruma pirmajā dienā tā dalībnieki piecās apakšgrupās strādāja pie jautājuma par darba ar jaunatni sistēmu un darba ar jaunatni stratēģisko plānošanu pašvaldībās. Foruma otrajā dienā tā dalībnieki strādāja piecās tematiskajās grupās: jauniešu informētība un jaunatnes informācijas sistēma; jauniešu sociālā drošība un veselība; brīvprātīgais darbs pašvaldībā un brīvais laiks; jauniešu nodarbinātība un uzņēmējdarbība; neformālā izglītība un mobilitāte. Darba grupu rezultāti taps par ieteikumiem jaunatnes politikas plānošanai pašvaldību līmenī.
Šajā forumā pirmo reizi tika pasniegta "Darba ar jaunatni balva 2010" astoņās nominācijās. Balvas tika pasniegtas pretendentiem trīs grupās - pašvaldības, jaunatnes darbinieki un nevalstiskās organizācijas.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru